Ο τεχνικός φάκελος είναι μια συλλογή εγγράφων, εξ ου και η ονομασία "φάκελος".
Ο τεχνικός φάκελος συχνά συγχέεται, ακόμη και από επαγγελματίες, με το εγχειρίδιο εγκατάστασης, χρήσης και συντήρησης, αλλά είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Μάλιστα, μέσα στον τεχνικό φάκελο πρέπει να υπάρχει το εγχειρίδιο, που είναι ένα από τα έγγραφα που απαρτίζουν το φάκελο, αλλά το τελευταίο είναι κάτι πολύ περισσότερο.
Μπορούμε να πούμε ότι ο τεχνικός φάκελος είναι η σήμανση CE στην παραστατική της μορφή, δηλαδή είναι η γραπτή «απόδοση» της σήμανσης CE.
Η σήμανση CE είναι ένα σύνολο δραστηριοτήτων που αναγκαστικά πραγματοποιεί ο κατασκευαστής για να δημιουργήσει ένα προϊόν. Ανάλυση κινδύνου, σχέδια, διαγράμματα, υπολογισμοί, δοκιμές, έλεγχοι αγορασθέντων υλικών, έλεγχοι παραγωγής, τελικές δοκιμές είναι όλες οι δραστηριότητες που δεν μπορούν να λείπουν από έναν κύκλο παραγωγής.
Ο παραγωγός, που ενδιαφέρεται σχεδόν πάντα για την επίτευξη του τελικού στόχου, δηλαδή τη δημιουργία του προϊόντος, συχνά ξεχνάει να επισημοποιήσει, δηλαδή να βάλει όλες αυτές τις δραστηριότητες στο χαρτί, με συνέπεια να μπορεί να επιτύχει ένα προϊόν που συμμορφώνεται με τους νόμους, αλλά δεν είναι σε θέση να το αποδείξει με έγγραφα.
Ο τεχνικός φάκελος αποτελείται από τα ακόλουθα έγγραφα:
⦁ Εγχειρίδιο εγκατάστασης, χρήσης και συντήρησης,
⦁ Πρότυπα με τα οποία συμμορφώνεται ολικώς ή μερικώς
⦁ Δήλωση συμμόρφωσης,
⦁ Ετικέτα που περιέχει τα βασικά δεδομένα του προϊόντος και το σήμα CE,
⦁ Τηρούνται πρότυπα κατασκευής, απόδοσης, ασφάλειας και ποιότητας
⦁ Ανάλυση κινδύνου και συμμόρφωση με τους Κανονισμούς
⦁ Τιμολόγιο υλικών εξαρτημάτων και χρησιμοποιούμενων υλικών,
⦁ Κατάλογος προμηθευτών,
⦁ Σχέδια, αναφορές υπολογισμών, φωτογραφίες, τυχόν πιστοποιητικά ή δοκιμές
⦁ Διαδικασίες ελέγχου παραγωγής,
⦁ Διαδικασία δοκιμής.
Το εγχειρίδιο, η δήλωση συμμόρφωσης και τα έγγραφα της ετικέτας πρέπει να συνοδεύουν κάθε προϊόν που πωλείται.
Τα δικαιώματα βιομηχανικής ιδιοκτησίας αφορούν όλα τα άϋλα περιουσιακά στοιχεία μιας εταιρείας, δηλαδή ό,τι σχετίζεται με το σχεδιασμό, τη δημιουργία και την εμπορία των προϊόντων της, και προστατεύονται κυρίως μέσω διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, εμπορικών σημάτων και μοντέλων.
Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας είναι αποκλειστικό δικαίωμα που επιτρέπει, για περιορισμένο χρονικό διάστημα, στον κάτοχο να εμποδίσει οποιονδήποτε να παράξει, να εμπορευτεί, να χρησιμοποιήσει την εφεύρεση που καλύπτεται από το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας χωρίς τη συγκατάθεσή του καταθέτη και σε κάθε περίπτωση να αποκομίσει οικονομικό όφελος από αυτήν, για παράδειγμα μέσω αποκλειστικών ή μη αποκλειστικών αδειών.
Φυσικά, μόνο εάν η εφεύρεση συμμορφώνεται με ορισμένες νομικές απαιτήσεις μπορεί να αποκτηθεί το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και τα δικαιώματα που προκύπτουν.
Το αποκλειστικό αυτό δικαίωμα αποκτάται μετά από διαδικασία ενώπιον της αρμόδιας αρχής, έχει διάρκεια είκοσι ετών από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης και είναι εδαφικό δικαίωμα που ισχύει μόνο στη χώρα στην οποία χορηγήθηκε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.
Σε αντάλλαγμα για μια αποκλειστικότητα που μπορεί να διαρκέσει έως και είκοσι χρόνια, το κράτος απαιτεί την πληρωμή ορισμένων τελών και ειδικότερα των ετήσιων τελών συντήρησης και την πλήρη τεχνική αποκάλυψη της εφεύρεσης.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας δεν εγγυάται το δικαίωμα εφαρμογής της εφεύρεσης. Στην πραγματικότητα, ακόμη και αν έχετε αποκτήσει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την προστασία μιας εφεύρεσης, είναι απαραίτητο να διασφαλίσετε ότι δεν υπάρχουν άλλες προηγούμενες ευρεσιτεχνίες που εμποδίζουν την ελεύθερη εφαρμογή της.
Η KAPACERT προσπαθεί να προστατεύσει κάθε εφεύρεση, ή μορφή προϊόντος των πελατών μας, αποκτώντας μονοπωλιακά δικαιώματα για τους πελάτες μας, δηλαδή αποκλειστικότητα παραγωγής και εμπορίας.